Hvem skal betale, når der er skader?
Når man bor i et hus,, er forsyningssekskaberne ansvarlig for vandrørene frem til en stophane på grunden og frem til forgreningen af kloakken. Herfra er ansvaret ejerens.
Det samme gælder i ejerlejligheder. Foreningen er ansvarlig for vandrørene frem til kugleventilen og faldstammer frem til forgreningen til lejligheden. Alt hvad der går herfra ind i lejligheden er ejerens ansvar – uanset om det er ført udenpå vægge, inde i vægge, lofter eller gulve.
Forsikringsskader anmeldes her.
Tilskud til faldstammer
Inden for de næste 5-10 år skal foreningen påbegynde en udskiftning af faldstammer. For at gøre arbejdet nemmere og generne mindre anbefaler vi, at du får udskiftet faldstammer ifm. en renovering.
Foreningen betaler for udskiftning af faldstammen, det er dog betinget af, at du tager kontakt til bestyrelsen, så bestyrelsen kan sætte ejendommens VVS firma på opgaven. Kontakter du ikke bestyrelsen, står du selv for udgiften.
Hvad siger vedtægterne?
Foreningens vedligeholdelsespligt
§26. Stk. 3. Der skal til hver en tid være adgang til ejerforeningens forsyningsrør og er disse / dette blevet dækket eller skjult, vil ejerforeningen ikke påtage sig reetablering af disse installationer ved vedligehold eller fornyelse af disse forsyningsrør.
Forsyningsrør er:
- alle lodrette gennemgående brugsvandsrør i køkkener og toilet/bad (rørføringen har også vandrette sektioner i nogle lejligheder),
- alle vandrette gennemgående brugsvandsrør og varmerør i stueetagen under etageadskillelsen til 1. sal.
- alle lodrette gennemgående varmerør i stuer og værelser (rørføringen har også vandrette sektioner i nogle lejligheder),
- alle lodrette gennemgående gasrør i køkkener (rørføringen har også vandrette sektioner i nogle lejligheder),
- alle lodrette gennemgående faldstammer, incl. bøjninger undervejs, i køkkener og toilet/bad.
Ejerens vedligeholdelsespligt
§27. Ejernes vedligeholdelsespligt
Det påhviler enhver ejer i ejerforeningen at foretage forsvarlig renholdelse, vedligeholdelse og forsvarlig renholdelse, vedligeholdelse og fornyelse af sin ejerlejlighed og øvrige områder, hvor ejeren har en eksklusiv brugsret. Pligten omfatter ikke alene hvidtning, maling og tapetsering,men også vedligeholdelse og fornyelse af gulvbelægning, gulvbrædder, loftspuds, vinduer indvendigtog udvendigt, indvendige døre, hoveddør modtrappeopgang indvendigt og udvendigt, egne dørlåse og alt ejerlejlighedens udstyr, herunder elledninger, elkontakter, toiletter, vaske, vandhaner, radiatorer, radiatorventiler, radiatormålere, brugsvandsrør, varmeforsyningsrør, afløbsrør og gasrør
Ejerens rør (og vedligeholdelsespligt) er:
- alle vandrør fra vandforsyningsrørene og videre til vandhaner, brusere, toiletter, mm,
- alle varmerør fra varmeforsyningsrørene og videre til radiatorer,
- alle gasrør fra gasforsyningsrørene og videre til komfurer og ovne,
- alle aflåbsrør fra vaske, bad, toiletter, mm, der fører til faldstammer.
Hvad betyder det for dig som ejer?
Det betyder, at du, som ejer, selv rekvirerer håndværker og betaler for arbejde i forbindelse med opgaver inden for §27. VVS laver fejlsøgning, mener de at fejlen er på foreningens rør, skal de kontakte bestyrelsen inden udbedring iværksættes.
Det betyder, at du ikke må iværksætte udbedring ved problemer med rør inden for §26. Stk. 3, men skal kontakte bestyrelsen. Bestyrelsen rekvirer herefter håndværker og aftaler det fornødne med dig og håndværkeren.
Det betyder, at du, som ejer, skal sørge for at en eventuel inddækning af alle ovenstående forsyningsrør og faldstammer kan fjernes.
I forbindelse med vedligeholdelse eller udskiftning af ejendommens rør, skal ejeren af lejligheden selv fjerne inddækningen, så der bliver adgang til rørene. Såfremt inddækning ikke umiddelbart kan fjernes, aftales det mellem ejer og håndværker, hvordan der kan skabes den fornødne adgang (skæres hul eller brækkes ned).
Det sker for ejers regning, ligesom ejer selv betaler for reetablering af inddækningen.
Eksempler – hvem betaler?
- Manglende tryk på vandet i din vandhane, bruser, toilet, mm.
Det er svært at vide om problemet skyldes vandforsyningsrørene eller ligger i dine rør. Du er velkommen til at spørge, om der er arbejde igang eller har været. Hvis der ikke er, må du selv rekvirere og betale håndværker. Hvis håndværkeren mener, at der fejl på vandforsyningsrørene, skal håndværkeren henvende sig til bestyrelsen. - Udluftning af radiatorer, eller problemer med termostaten.
Du betaler selv. - Utætte samlinger.
Kommer an på hvor utætheden er. Læs ovenstående beskrivelse af vedligeholdelsespligt. - Problemer med afløb.
Du kan starte med at høre dine over- og underboer, om de har problemer. Hvis de ikke har, så er problemet nok hos dig, og du må selv rekvirere og betale håndværker.
Er du i tvivl så spørg bestyrelsen.